De historie van de guling (Je guling als maatje)

Gepubliceerd op 7 februari 2023 om 16:40

Wanneer je gewend bent aan het slapen met een guling dan kan je niet meer zonder. Je guling is je maatje! Wist je dat Nederlandse soldaten en ambtenaren in het voormalige Nederlands-Indië er ook zo over dachten?

 

Guling batik

 

Zij namen hun echtgenotes namelijk niet mee naar Nederlands-Indië waardoor een behoefte ontstond aan een “vervanger” in bed. De guling, een groot langwerpig rolkussen waarmee geknuffeld kon worden, werd geboren. Door de Britten destijds ook wel “Dutch Wife” genoemd. 

 

De guling begon zich in Nederlands-Indië te verspreiden en werd in het begin vaak gebruikt door de hogere klasse. Naast guling-knuffelen om het gevoel van heimwee te verminderen, werd de guling tijdens het slapen vaak tussen de benen geplaatst. Dit zorgde ervoor dat de benen niet plakkerig werden tijdens de zwoele nachten. De Nederlanders waren namelijk niet gewend aan het tropische klimaat. Wat een mooie oplossing als je geen airco hebt! 

 

Het gebruik van de guling werd vrij snel door de Indonesiërs overgenomen. De eerste president van Indonesië, Soekarno, was bijzonder trots op de guling. Hij zorgde ervoor dat de guling een vaste plek kreeg in de Indonesische identiteit. Dit zorgde ervoor dat het gebruik van de guling na de tweede wereldoorlog nog verder toenam. In de hedendaagse Indonesische slaapkamer is de guling dan ook niet meer weg te denken.

 

Ben je op zoek naar een hoge kwaliteit guling? Kijk dan gerust rond in onze webshop. Altijd handgemaakt en exclusief. De batik stoffen komen rechtstreeks uit Bandung, Indonesië.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.